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Dear Mr. Brittingham:

This is in response to your July 16, 2003 letter requesting clarification of the requirements in
§ 172.802(a)(3) in the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask to what extent must a shipper go to ensure that a carrier’s security plan is
adequate.

As we suggested in the preamble to the HM-232 final rule, we expect shippers to work with
carriers to address en route security risks for the materials covered by the security plan. In some
cases, a shipper and carrier may have a joint plan; in others, a shipper and carrier may have two
separate security plans. The regulation provides the flexibility necessary to enable shippers and
carriers to determine the best methods for addressing en route security issues. A shipper should
satisfy itself that the carrier that will be transporting its material has a security plan in place that
adequately addresses the assessed security risks of the material to be transported, including risks
related to storage of the material during transportation.

Our website, at http://hazmat.dot.gov/bmt_security.htm, includes a variety of information and
guidance to assist persons in complying with the new security regulations. For example, we have
developed a risk management self-evaluation framework to assist companies with using risk
assessment methodology to identify points in the transportation process where security
procedures should be enhanced. A guidance brochure is available that includes specific
measures a company may want to consider to enhance transportation security. A computer-based
security awareness CD-ROM that can be used to satisfy the security awareness training
requirements in § 172.704(2)(4), is available to the public at no charge; it can be downloaded
from our website or ordered on-line or by calling the Office of Hazardous Materials Training and
Initiatives at 202-366-4900.

I hope this satisfies your request.

Sincerelg,/ Py R /_,, -
D it P e
iy i o
Hll //%f s
Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatory Review and Reinvention

| Office of Hazardous Materials Standards @?’
AV
\

i

030177




JUL—22-20835 12:83 AM ’ F.B2

P. O, Bax 8047
ALD., Inc. Winington, O 10804 Be ,H:S

§(72. 502 (5)
July 24, 2003 éfcal’l‘l? ;D/dl’lj
Mr. Edward T. Mazzullo D3 =017 7

Diredior, Offica of Hazardous Materials Standards
U. 8. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" Street 5. W,

Washington, DC 20580-0001

Dear Si:

| am requesting a written answer (interpretation) to what appears to be a contradiction between
what the New Security Regulation (HM-232) Impiles in 49 CFR 172.802 (3) quotad below and
comments made by your offica in public forums.

Regulatory Quote:

"En route securtty. Measures to address the assessed sacurty 1isks of shipments of hazardous
meterials covered by the security plan en route from origin to destingtion, Including shipments stored
incidentat to movement,"

Since the regulation does not distinguish between shipper and carrer responsibilities reading the plan,
especlally the quoted passage abova one can assume the plan requires both parties 1o take into
congidemation and include in thelr plan some form of risk analysis for all listed product groups from the
time they are loeded to the time they are raceived by the custiomer.

Public forum comments made by members of your staff claim a shipper may exclude from its
transportation securlty plan any risk/security analysls agsessment on its outbound shipments
beyond its gate, If it can verify in writing that all carriers transporting its materials have a written
securfly plan in place and sald plan Includes a proper risk analysis covering the shipper's
products? ‘ .

If thay can, 1o what depths must the shipper go, beyond the written certification mentloned above,
to make sure the camiers plan Is adequate?

Sincerely,
Donald Brittingham

V/President




